Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Όταν ο Σαμπρή πασάς κατεδάφισε το 1869 τα παραθαλάσσια Βυζαντινά Τείχη της Θεσσαλονίκης και λίγο αργότερα (1889) ο Μιδάτ πασάς τα ανατολικά για να δημιουργηθεί η ονομαζόμενη -τότε- Λεωφόρος Χαμιδιέ (σημ. Εθνικής Αμύνης), δημιουργήθηκε άσχημη εντύπωση στον πληθυσμό της πόλης και ιδιαίτερα στους Έλληνες.
Για να απαλειφθεί η εντύπωση αυτή, η τουρκική διοίκηση αποφάσισε να εξωραΐσει το χώρο κατασκευάζοντας το Σιντριβάνι, που πέρα από το διακοσμητικό του ρόλο χρησιμοποιούνταν και για το πότισμα των ζώων.


Το μνημείο αναφέρεται κατά καιρούς με διάφορες ονομασίες όπως "Πηγή Χαμιδιέ", "Λευκή Πηγή", "Πηγή της Καλαμαριάς", "Κρήνη επί της λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου"(γιατί έτσι ονομάστηκε για ένα διάστημα η οδός)"Σιντριβάνι της Εθνικής Άμυνας", ή απλά "Σιντριβάνι"

Τα εγκαίνια του Σιντριβανιού έγιναν με μεγαλοπρέπεια, όπως άλλωστε φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες.




Το σιντριβάνι και η γύρω περιοχή από την πλευρά της Εγνατίας, σε μια παλιά φωτογραφία. Στο βάθος τα εβραϊκά νεκροταφεία

Το Σιντριβάνι και η ομώνυμη πλατεία από την οδό Εθνική Αμύνης. Διακρίνονται οι γραμμές του τραμ, που εδώ έστριβε αριστερά για να μπει στην Εγνατία

Τα παλιό Σιντριβάνι αναστηλώθηκε το 1977 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ξανατοποθετήθηκε στον ίδιο ακριβώς χώρο της ομώνυμης πλατείας, με σχέδια και επίβλεψη του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: